|
Prawa autorskie zdjęć |
| Autor |
Wiadomość |
std
|
Wysłany: 2009-11-06, 13:54 Prawa autorskie zdjęć
|
|
|
Mam jedno pytania odnośnie praw autorskich.
Załóżmy, że jest ktoś, kto wziął udział w sesji zdjęciowej robionej przez agencję fotograficzną "xxx" i wrzucił zdjęcia z tej sesji na portal "nasza-klasa.pl" udostępniając te fotki każdemu kto wejdzie do "galerii" a wejść moż ekażdy naprawdę bez ograniczeń.
Załóżmy, że inna osoba zapisała jedną z tych fotek i wrzuciła na inne forum.
Czy to jest naruszenie praw autorskich tej agencji? |
|
|
|
 |
Sebastian
Administrator administrator

|
Wysłany: 2009-11-06, 13:55
|
|
|
| Naruszeniem jest umieszczenie gdziekolwiek tych zdjęć przez kogokolwiek innego niż autora (ewentualnie dalszego posiadacza praw autorskich majątkowych jeśli zostały mu przekazane) - nawet przez osobę pozującą na zdjęciu. |
|
 |
januszek
|
Wysłany: 2009-11-06, 19:24
|
|
|
Mówiąc prosto. Tak to już naruszenie praw autorskich.
Odpowiedzialność karną z tytułu naruszenia praw autorskich w prawie polskim jest zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności. |
_________________ Fajnietu.com, Twoje Centrum Rozrywki. |
|
|
|
 |
kret22
|
Wysłany: 2009-11-25, 17:28
|
|
|
Oczywiście, osoba, która skopiowała zdjęcia i umieściła na innym forum złamała prawo. Powinna udać się do autora i poprosić o zgode i udostępnienie zdjęcia.
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych, 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Zresztą: USTAWA O PRAWIE AUTORSKIM I PRAWACH POKREWNYCH. z dnia 4 lutego 1994 r. z późniejszymi zmianami :) |
|
|
|
 |
mirabella

|
Wysłany: 2009-11-26, 10:06
|
|
|
| W sumie nigdy o tym nie pomyślałam i nie wiedziałam. ALe to prawda, to naruszenie praw i to nie małe. |
|
|
|
 |
|
|